D’on provenen els ous que mengem?

Segons el cens de l’any 2017 a Espanya hi ha prop de 1300 granges de gallines ponedores, que fan un total de més de 47 milions de gallines. També hi ha producció d’ous en espais fora de les granges, és la producció d’ous dits “campers” i de “sòl o terra”. Si anem als percentatges, el 88% són ous de granges amb gàbies i bateries. Aquests animals viuen en molt males condicions i físicament acaben amb greus problemes de salut, algunes sense plomes i moltes amb els becs escapçats perquè no es mengin els ous. Altres moren i no sempre els cadàvers es treuen amb la rapidesa que caldria. Aquests ous són prou aptes per al consum?

El que interessa per als productors i per la política que ho controla (“Ministerio de Sanidad” a Espanya o Departament de Sanitat a Catalunya) és que es digui que sí. Al marge del negoci i la salut del consumidor hi ha la qüestió del benestar animal i està molt clar que aquí aquesta tècnica suspèn totalment, és insostenible i els animalistes, la gran majoria, ens neguem a consumir aquests ous que són el producte d’animals que han viscut patint tota la seva vida. Aquests ous estan marcats amb un 3 al codi de cada ou. Els altres tipus d’ous són els provinents de gallines criades a terra, no en gàbies, és obvi que tenen més qualitat de vida i són un 6 % de la població, estan marcats amb el número 2 al codi. Després hi ha els ous de camp, és a dir de gallines criades a terra i a l’ aire lliure, que porten el número 1. Finalment hi ha els ous ecològics de gallines que tenen les millors condicions de criança i a més la seva alimentació és ecològica (lliure de pesticides, funcides etc). Van marcats amb un 0.

També hi ha les persones que prefereixen no voler saber res amb productes animals ni derivats dels mateixos perquè consideren que no els pertanyen i que vénen d’algun tipus d’explotació animal, són els vegans. I segurament que no els falta raó, però això ho ha de jutjar cadascú en quin tram s’atura, des del principi al final n’hi ha per a tots els gustos, però com que el patiment animal no és una qüestió discutible, des d’aquestes planes demanem que, si sou consumidors d’ous, eviteu els de bateries i gàbies que porten el número 3 al codi de barres. El 70% dels enquestats prefereix els ous de gallines en llibertat. Estem disposats a pagar-los? Desitgem que ben aviat les gàbies i espais estrets pels animals, siguin història, de fet preferiríem no consumir animals i productes derivats dels mateixos, seria el més coherent d’acord amb la nostra sensibilitat. El cert és que si no consumim ous de bateria o gàbies ben aviat deixaran de produir-se. Les empreses són “sensibles” al baròmetre dels seus ingressos, tinguem-ho en compte perquè comptem molt!

Com identificar els ous mitjançant el seu codi?

 

 

Feu corre la veu

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.