Els perills que suposen els nostres residus al món animal

Després de les darreres mesures sobre cobrar l’import de les bosses de plàstic, molta gent, quan anem al súper o a les botigues del barri, utilitzem les de teixits diversos però això és “pecata minuta”. Fa falta una política decidida i eficaç des de l’administració per evitar tant plàstic innecessari. Per exemple unificar els envasos de begudes, detergents etc. i que siguin de vidre i reutilitzables. Que puguem comprar evitant les safates de porexpan i de plàstic. Fins i tot quan es compra al detall (granel) ho serveixen en safates. Però caldria que fos una disposició administrativa.

A nivell personal hi ha gent que separa els residus per reciclar-los, però cal fer-ho millor i encara són minoria, només cal veure els percentatges, segons l’Agència de residus de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa a les capitals catalanes durant el 2017, Barcelona recull selectivament només el 35’96%, Tarragona el 29’06%, Lleida el 26’49% i Girona és la capdavantera amb un 49’30%. La recollida selectiva de la brossa i el reciclatge dels diferents materials és més eficaç si s’utilitza el mètode PaP (porta a porta). El sistema d’illes de contenidors és ineficaç perquè no hi ha cap control en la qualitat del que un llença, està mal organitzat perquè cada illa hauria de disposar de la totalitat de contenidors etc. Amb la recollida selectiva ben feta, s’eviten problemes com els besaments no controlats i la proliferació de plàstics en aigües i boscos amb la conseqüent contaminació, ja que el plàstic és biodegrada de manera molt lenta. Com veiem, amenaça diverses espècies d’ animals, ja que pot ser una trampa mortal que acaba amb la vida d’una manera lenta i dolorosa.

Des de l’administracio calen disposicions més radicals, més control i l’aplicació de les sancions pertinents. A Europa ja ho fan i funciona molt millor.
És clar que aquestes fotografies deuen ser de països en procés de desenvolupament i trigaran anys a ser conscients de la realitat i els perills dels plàstics arreu. És molt trist i ens deixa gairebé impotents davant la crua realitat. Només les organitzacions internacionals com Greenpeace, Avaaz etc. poden fer alguna cosa per pressionar els polítics d’aquests països ja que els polítics occidentals no es mouen per gran cosa, no volen entrar en rivalitats ni trifulgues, ho deixen pels qui vindran, com sempre. Mentrestant els animals viuen enmig de la brossa en perill constant i els amants de la natura i patim amb ells. Una manera d’estar més tranquils i tranquil.les és, a nivell individual, fer les coses bé: evitar el consum de plàstics i si ens n’hem de desprendre, fer-ho per les vies correctes del bon reciclatge. També, pressionar els polítics perquè actuïn. Sempre és millor fer tot això que simplement lamentar-se i esperar que les coses se solucionin soles. A nivell individual podem fer molt si som actius.

Aquí podeu veure uns quants exemples del que els hi pot arribar a passar als animals degut a aquest fet:

[fvplayer src=”https://panimalistalleida.org/wp-content/uploads/2018/08/Plàstics-Vídeo-1.mp4″ width=”320″ height=”400″]

 

[fvplayer src=”https://panimalistalleida.org/wp-content/uploads/2018/08/Plàstics-Vídeo-2.mp4″ width=”720″ height=”720″]

 

A nivell individual podem fer molt si som actius: recicla i uneix-te a Associacions con WWF i signa la seva petició!

Feu corre la veu

One thought on “Els perills que suposen els nostres residus al món animal

  1. Queixar-se més i actuar més, pressionar els qui tenen el poder per moure la realitat i a nivell individual separar correctament els materials pel posterior reciclatge i -sobretot, si pot ser- reduir-los. Com diu la màxima:
    Reduir, reutilitzar, reciclar. Per aquest ordre.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.